De klant is koning; tot welke prijs?

Een diamanten, witgouden 18 karaats ketting voor € 402,-- in plaats van € 40.200,--. Verschrijving of geluk voor de klant?

Soms zijn er van die uitspraken, waarbij een grote glimlach niet valt te onderdrukken.

In het kort 

Een vrouw koopt online bij de Bijenkorf een witgouden diamanten ketting. De ketting bevatte 176 scherpgeslepen diamanten, onyx en smaragd.  

De ketting is online gekocht voor de prijs van € 402,=. Mevrouw ontving tot tweemaal toe een e-mail van de Bijenkorf met de aankoopbevestiging voor voornoemde prijs. Een dag later is de ketting door mevrouw in de winkel opgehaald.   

Vier dagen na de aankoop ontvangt mevrouw het verzoek van de Bijenkorf om de ketting terug te brengen. De ketting is namelijk voor € 402,= in plaats van € 40.200,= verkocht; een fout op het prijskaartje. De ketting dient geretourneerd te worden, waarbij mevrouw haar geld terug krijgt óf mevrouw dient het resterende bedrag alsnog te betalen.   

Mevrouw geeft hier geen gehoor aan, waarop de Bijenkorf een gerechtelijke procedure start. De Bijenkorf geeft aan dat zij weliswaar de ketting heeft aangeboden voor de lagere prijs, maar dat haar wil niet gericht was op totstandkoming van een koopovereenkomst onder die (prijs)voorwaarde. Kortom: géén koopovereenkomst gesloten, dus de ketting moet terug óf mevrouw dient het verschil in prijs (de door de Bijenkorf gevorderde schade) alsnog te betalen.  

Mevrouw geeft aan dat zij gerechtvaardigd mocht vertrouwen op de door de Bijenkorf aangeboden ketting voor die prijs. Zij heeft twee e-mails ontvangen met bevestiging van de prijs én zij is in de winkel zelf geweest om de ketting op te halen.  

Verder heeft mevrouw de ketting niet meer in haar bezit heeft en kán zij deze dus niet meer terug geven. De ketting is als trouwcadeau aan haar nicht gegeven in Marokko en aldaar kwijtgeraakt…..  

Wat heeft de rechter geoordeeld?  

De Bijenkorf krijgt op alle punten gelijk. Mevrouw had met een klein beetje onderzoek zelf kunnen zien, dat een ketting van deze omvang - en met deze dure materialen - niet voor € 402,= verkocht zou worden. Dat mevrouw de ketting niet meer feitelijk in haar bezit heeft, is niet van belang.  

Er is géén koopovereenkomst tot stand gekomen. Primair dient de vrouw de ketting te retourneren aan de Bijenkorf. Mocht de ketting écht kwijt zijn geraakt, dan dient het resterende bedrag (€ 40.200,= minus € 402,=) alsnog te worden voldaan aan de Bijenkorf.   

Dat wordt goed zoeken dus…  

Tot slot  

Heeft u vragen over (koop)overeenkomsten of heeft u behoefte aan een beoordeling daarvan? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze advocaten. 


Rotterdam © 2023 &De Jonge Advocaten
designed & powered by BuroHenk & AWINK Websolutions