Registratie in UBO-register verplicht

Vanaf 27 september 2020 vraagt de Kamer van Koophandel om de uiteindelijk belanghebbenden te registreren

De Kamer van Koophandel heeft de wettelijke taak erbij gekregen om een register van ‘Ultimate Beneficial Owners’ (uiteindelijk belanghebbenden) bij te houden van een grote groep entiteiten.

Kort gezegd dient bijna iedere rechtspersoon door te geven welke personen ofwel op basis van bezit, ofwel op basis van zeggenschap invloed hebben op het reilen en zeilen van de entiteit. Bij een stemrecht en/of aandelenbelang van meer dan 25% dient u zich als UBO te laten registreren. Ook als er sprake is van feitelijke zeggenschap – bijvoorbeeld bij contractuele rechten – kan men worden aangemerkt als UBO.

Mocht er geen sprake zijn van een UBO op basis van bezit of (feitelijke) zeggenschap dan dient een ‘pseudo-UBO’ te worden aangewezen. Dat zal in veel gevallen betekenen dat de bestuurder dient te worden ingeschreven als UBO.

De inschrijving zou uitdagend kunnen zijn bij entiteiten waarbij de zeggenschap niet direct duidelijk is, zoals bijv. bij verenigingen, stichtingen (STAK bijv.) of vennootschappen met een versnipperd aandelenbelang.

Bestaande entiteiten hebben 18 maanden de tijd – vanaf 27 september 2020 – en zullen benaderd worden door de Kamer van Koophandel per brief. Nieuw opgerichte entiteiten dienen direct deze gegevens door te geven bij inschrijving in het Handelsregister. Bij nieuwe oprichtingen van rechtspersonen zal dit tot meer vragen leiden van de notaris; meer informatie zal aangeleverd moeten worden om ook de registratie van de UBO te voltooien.

Voor vragen over het UBO-register, herstructurering, aandeelhoudersbelangen, aandelen of andere ondernemingsrechtvragen kunt u terecht bij Jan de Jonge en Simon Velthuizen.

Auteur: Simon Velthuizen

Rotterdam © 2023 &De Jonge Advocaten
designed & powered by BuroHenk & AWINK Websolutions