Een vermogensinstandhoudingsverklaring; een woord voor Galgje of een nuttige vorm van zekerheid?
Als een andere partij mogelijk iets aan u zou moeten betalen, dan wenst u zekerheid. Zekerheid in de vorm van een hypotheekrecht, een bankgarantie of een waarborgsom onder de notaris (een escrow). Bij overnames of uitkoop wordt nog wel eens uitgeweken naar de vermogensinstandhoudingsverklaring (VIV).
De verkopende partij zal vaak garanties moeten afgeven voor de onderneming die is verkocht. Als er lijken uit de kast vallen, dan wil de koper niet met lege handen staan. Het is onzeker of er een claim volgt, maar als er wordt geclaimd dan moet de verkoper wel verhaal bieden.
Een VIV bestaat in veel smaken, maar in de regel gaat het om een verkopende B.V. De aandeelhouder garandeert dat de verkopende B.V. voor een bepaalde periode genoeg contanten in kas houdt. Dat geld staat “geparkeerd” voor als er een claim wordt ingediend. De B.V. heeft dan voldoende middelen om uit te betalen. Als de aandeelhouder deze verplichting schendt, moet hij in privé de missende geldbedragen zelf bijleggen. De “stok achter de deur” is de privé aansprakelijkheid van de aandeelhouder.
De VIV zal onder meer voorwaarden dienen te bevatten om inzicht te krijgen in de financiën van de verkopende B.V., zoals bijv. een informatieplicht ten aanzien van jaarrekeningen.
De VIV heeft als voordeel dat er geen kosten zijn aan een derde (de bank of notaris bijv.) en de verkoper relatief veel mogelijkheden houdt, zonder last te hebben van de zekerheden. Het nadeel is het missen van een “echte” derde partij en daarmee het missen van de zekerheid die deze derde partij kan bieden. Bij een notaris en een bankgarantie is gegarandeerd dat een claim nagekomen kan worden. Bij een VIV bestaat meer onzekerheid; als de verkoper én de aandeelhouder failliet gaan, dan zal er weinig te verhalen zijn. De VIV dient dan ook beoordeeld te worden op de kracht van de "zwakste schakel".
Voor vragen over zekerheden en de (ver)koop van aandelen en ondernemingen kan u onder meer terecht bij Jan de Jonge en Simon Velthuizen.
Auteur: Simon Velthuizen
Publicatiedatum: 26 januari 2023